Merk Apeldoorn

Apeldoorn, de groene en royale hoofdstad van de Veluwe

Identiteit

Apeldoorn is de elfde stad van Nederland, met 167.191 inwoners (2023), midden op de Veluwe. Volgens het CBS is Apeldoorn nu al de groenste gemeente van Nederland in vierkante meters groen. En het ligt gelegen op de Veluwe: het sterkste streekmerk van Nederland.

Een stad met een koninklijk verleden én heden: waar Paleis Het Loo werd gebouwd als zomerresidentie van koningen en stadhouders, is het nu een nationaal museum van internationale statuur.
Daarnaast is het ook de stad van veiligheid. Op het gebied van kennis: met het centrum voor veiligheid, de krijgsmacht en politieacademie. En ook door de ligging van de stad: ver boven NAP. Maar bovenal een stad waar je fijn kan leven, beleven en leren.

Merkbelofte

Apeldoorn is de royale, groene hoofdstad van de Veluwe. Hier vind je in oppervlakte de ruimte om te leven, te werken, te proberen en te groeien. Van oorsprong is Apeldoorn al een plek waar mensen naartoe komen om te ontspannen en in de natuur te zijn.

De koninklijke historie is zichtbaar en voelbaar in de stad, maar ‘royaal’ gaat verder dan dat. Het staat voor groots, wijds, ruimtelijk en gastvrij.

‘Groen’ staat voor de natuur en meer: het is onze belofte aan inwoners en toekomstige bewoners van Apeldoorn om koploper te willen zijn op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energietransitie. Als representatieve stad op de Veluwe met groeiplannen willen we de rol vervullen van proeftuin op het gebied van verstedelijking in combinatie met vergroening. Apeldoorn wil de groenste stad van Europa worden!

Positionering

  • Apeldoorn is de royale, groene hoofdstad van de Veluwe;
  • Apeldoorn is koploper op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energietransitie;
  • Apeldoorn wil de groenste stad van Europa worden;
  • Apeldoorn is de proeftuin van Nederland in verstedelijking in combinatie met vergroening;
  • In Apeldoorn vind je alle ruimte om te wonen, te werken en te leren;
  • In Apeldoorn is altijd iets te doen: voor inwoners én voor de miljoenen bezoekers: Paleis Het Loo, Apenheul, Nationaal Park de Hoge Veluwe, Julianatoren, de binnenstad en de vele evenementen;
  • Stad van veiligheid, in ligging en kennis: met het centrum voor veiligheid, de krijgsmacht en politieacademie.
Wandelen in de bossen in Apeldoorn
Het oude Raadhuis in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn
Kapelstraat in Apeldoorn
Dille & Kamille in Apeldoorn
Marktplein in Apeldoorn
Beekpark in Apeldoorn

Ambitie om groenste stad van Europa te worden

Apeldoorn wil de groenste stad van Europa worden. We maken daarbij dankbaar gebruik van het vele groen dat er al is. Onze ruime lommerrijke buurten met prachtige huizen. De vele stadsparken. Tegelijkertijd breiden we ons groene karakter steeds verder uit. Tot in onze haarvaten. Duurzame woningen, bedrijven, opleidingen, mobiliteit en beleid. We maken de stad futureproof. Voor onze 180.000 inwoners en voor nieuwkomers. Voor de miljoenen bezoekers die een bezoek brengen aan onze gezellige binnenstad, Apenheul, het Nationaal Park de Hoge Veluwe of Julianatoren.

Onze ambitie trekt pioniers aan. Mensen die een bijdrage willen leveren aan onze duurzaamheidstransitie. Die geloven in onze missie. We zijn trots op al onze 16.288 bedrijven, waaronder Remeha, Europees koploper op het gebied van warmtepompen. Op ons Newtechpark, proeftuin op het gebied van de nieuwste technische toepassingen. Op Bredenoord, pionier op het gebied van alternatieve energievoorzieningen. Op Centraal Beheer, duurzame verzekeraar, voor wie vele mensen “Even Apeldoorn bellen”. Maar ook op alle krijgsmacht onderdelen die gevestigd zijn in Apeldoorn en samen met bedrijfsleven en onderwijs samenwerken aan duurzame (digitale) veiligheid.

Kortom: alles in huis om de rol te vervullen van proeftuin op het gebied van verstedelijking in combinatie met vergroening.

Brandbook

Branding en huisstijl
Download hier

Beeldbank

Beeldmateriaal Apeldoorn
Meld je aan

Doelgroepen

Bewuste pionier
Lees verder

De citymarketing organisatie Apeldoorn Partners bewaakt en versterkt het ‘merk’ Apeldoorn. Lees ook meer over Apeldoorn Partners.